16.7.06

Highlander (1986)

Highlander, 1986.
Instruktør: Russel Mulcahy.
Medvirkende: Christopher Lambert, Roxanne Hart, Clancy Brown, Sean Connery.

There can be only one. Udødelige lever i blandt os som almindelige mennesker. Den eneste død de kan se frem til er døden ved halshugning, en skæbne de kun undgår, hvis de selv formår at halshugge alle andre udødelige, for i sidste ende kan der kun være én. Connor McLeod er en sådan udødelig, han er fra det skotske højland, højlænderen, men bor nu i New York, som resten af de udødelige drages til på magisk vis for at kæmpe om the Prize, en fortjeneste der tilfalder den endelige sejrsmand.

Sideløbende med plottet om McLeod har vi historien om kriminalkommisæren, som ikke kan gennemskue, hvad der foregår, hvorfor der hele tiden bliver fundet lig uden hoveder, og han finder efter alt at dømme heller aldrig ud af det. Hvorfor man gjorde så meget ud af dette er mig stadigvæk en gåde.

Highlander har visse styrker og visse mangler. Historien i sig selv er dels interessant, delt fyldt med såkaldte løse ender. Hvorfor er det hele egentlig, som det er? Den eneste forklaring vi får er det nye spørgsmål: Hvorfor står solen op hver morgen? Konceptet accepteres af de udødelige og skal accepteres af publikum. Nogen har sat det i gang, men det er åbenbart ligegyldigt hvem.

Ser vi bort fra de løse ender og den manglende baggrundshistorie, så er Highlander stemningsfyldt og tiltalende. Højlænderens liv appellerer til os, og vi diskuterer med os selv undervejs, om det skal ses som en velsignelse eller en forbandelse. Kærlighed og romantik fylder meget i denne fortælling, hvor McLeod efterhånden har lært, hvad det vil sige at være udødelig, det er at være alene, men det menneskelige i ham har altid kaldt på samvær, og det har såret ham gennem århundrederne. Queen spiller i baggrunden deres hit-single, "Who Wants to Live Forever?" Denne filosofiske side af Highlander er ikke til at se bort fra, og måske det netop var den, der gjorde filmen til så stort et hit i 1986. Desværre resulterede det også i diverse meget dårlige fortsættelser, der aldrig kommer på siden af den første. Der burde kun være én, meget apropos.

Filmen har sine humoristiske øjeblikke. Christopher Lambert har et charmerende grin, der af og til melder sig til trods for den tragiske side af hans karakter. Den onde gunganer er så ond som nogen skurk, jeg nogensinde har set, et sexficeret monster fra de russiske stepper, der myrder og voldtager og skræmmer alle, han omgåes. Sean Connery spiller den rolle, man har set ham i hundrede gange før, og det gør han naturligvis rutineret og med Connery-charme.

Highlander er en stemningsfyldt actionfilm fra 1986, og havde man lavet den i dag, så havde den nok set meget anderledes ud. At den netop er en 80'er-film har dog sin charme, det helt store plus er dog skildringen af Connor McLeod, en højlænder med en stor hemmelighed, en velsignelse og en forbandelse. Den får 4 stjerner.