The God Who Wasn't There (2005)
The God Who Wasn't There, 2005.
Instruktør: Brian Flemming.
Medvirkende: Brian Flemming, Richard Dawkins, Sam Harris, Richard Carrier.
There actually is one unforgivable sin: denial of the Holy Spirit. If you do that, you are eternally damned. It says so right there in the Bible, twice. It's a doubly infallible rule. Brian Flemming gik som barn på, hvad han vil karakterisere som en fundamentalistisk kristen skole, men er i dag ateist. Med denne provokerende og konfronterende dokumentar, der er lavet i samme genre som Michael Moores meget kontroversielle Fahrenheit 9/11, påstår han først, at intet tyder på, Jesus har eksisteret andre steder end i den fiktive verden. Hoveddelen af hans dokumentar er dog ikke et angreb på Jesu historicitet, som det er på kristendommen, som han selv er bekendt med den.
Filmen er blevet vist i amerikanske biografer, men vil næppe blive så meget som vist på tv herhjemme. For at se den skal man enten downloade den, eller man kan købe DVD'en. Men hov, man må da ikke downloade film, må man? Faktisk forholder det sig sådan, at de venlige ateister bag filmen tillader, hvad der normalt ikke tillades for DVD'er, nemlig offentlige visninger, udlån etcetera. I øvrigt bryder de selv diverse copyrights, bl.a. ved at vise klip fra The Passion of the Christ, så jeg havde ikke de store moralske betænkeligheder ved at se en kopi af filmen, som formodentlig er hentet over Internettet. (Så ja, forsøg du bare på at sagsøge mig.)
Dokumentarer af denne slags er meget, meget populære, og der vises flere og flere dokumentarer i biograferne efterhånden, da de sælger godt. Herhjemme kan nævnes Gasolin som den sidste store sællert, af amerikanske dokumentarer kan nævnes Fahrenheit 9/11, Super Size Me og My Date with Drew. I samme useriøse genre som de sidstnævnte ses dette angreb på kristendommen, hvor helvede bl.a. beskrives som et sted, hvor "man bliver stegt og hver time skal sutte på Satans fedtede pik". I øvrigt bliver der påstået, at ifølge kristendommen skal man kun tvivle på Helligånden én gang for at havne i dette Helvede. Brian Flemmings syn på kristendommen forklarer i højere grad end de historiske elementer hans egentlige ærinde.
Denne gang propaganda kan ikke andet end ophidse kristne. Det er dog ikke, fordi dokumentaren bringer noget nyt på banen, snarere skyldes det, at filmens fremstilling af kristendommen kun stemmer overens med ganske få kristnes tolkning af bibelen. Jeg er selv kristen, skal det siges, og jeg har nok aldrig følt mig dårligere repræsenteret, end da Brian Flemming fortalte om kristendommen, som var den en sammensætning af helvedesteologi, bortrykkelsesteologi og ekstremistisk homofobi. Dette religiøse angreb adskiller sig ikke meget fra JP's angreb på Islam, og min vurdering bliver derfor: 1 stjerne. Min pointe: Se den ikke.
Vil du meget gerne se den (bare for at se, at jeg har ret), så prøv at gå herind. Det kræver naturligvis en speciel klient til download, hvor BitLord kan anbefales.
0 Comments:
Send en kommentar
<< Home