15.7.06

Fantastic Four (2005)

Fantastic Four, 2005.
Instruktør: Tim Story.
Medvirkende: Ioan Gruffudd, Jessica Alba, Chris Evans, Michael Chiklis.

It's clobberin' time! Fem videnskabsmænd tager ud i det ydre rum for at undersøge radioaktive ting sager, der desværre ender med at give dem nogle temmelig utrolige genetiske skavanker. Én bliver elastisk, en anden usynlig, en tredje går der ild i, og den fjerde bliver bare grim. Disse fire gør alt, hvad der står i deres videnskabelige magt for at blive normale igen, mens den onde Dr. Doom meget langsomt planlægger at bruge sine metalliske og elektriske kvaliteter i diverse hævnakter (noget med at herske og ødelægge og den slags, de sædvanlige skurketing).

Jeg er ingen Marvel-ekspert, og selv om jeg ganske givet har set tegnefilm med de fantastiske fire, så har de aldrig gjort stort indtryk på mig. Jeg ved dog, at det for mange andre var en eminent glædelig nyhed, at tegneserien nu ville blive omsat til film - og jeg ved, at de store forventninger med garanti bidrog til det had, der nu hviler på filmen.

Man behøver dog ikke at være fan af Fantastic Four for at konkludere, at dette er en dårlig film. Hvad er dårligt ved den? Jo, hovedrollerne bæres af talentløse skuespillere, bl.a. Jessica Alba, som lyder skrækkeligt kunstig, selv om hun er en meget smuk pige. Dialogen er elendig, nærmest utroværdig. Karaktererne virker flade, hvilket både kan skyldes skuespillere og manuskript, ikke mindst Dr. Doom virkede frygtelig vag af en skurk at være, nærmest ynkelig.

Der er enkelte sjove vittigheder undervejs, men de repeteres igen og igen i nye forklædninger, sandsynligvis fordi folkene bag scriptet ikke har kunnet finde på nye. Der fokuseres meget på én af superheltenes depression, men samtidig gøres der nar af karakteren, og det er svært at gennemskue, om de vil have, man skal have sympati for ham eller grine af ham.

Kort sagt: Skaberne af denne film tog ikke tegneserien halvt så alvorligt som alle fansene. Resultatet er derfor en malplaceret komedie uden antydningen af dybde. Men fordi Jessica Alba er så dejlig at se på (skønt en plage at høre på), så får den hele 2 stjerner. Mig en ære.