18.7.06

The Woodsman (2004)

The Woodsman, 2004.
Instruktør: Nicole Kassell.
Medvirkende: Kevin Bacon, Kyra Sedgwick, Mos Def, Benjamin Bratt.

I watch the kids arrive at school. And for the last few weeks I've noticed someone else watching them. I call him Candy. Efter 12 år i fængsel for at have forgrebet sig på unge piger, lukkes Walter igen ud i samfundet. Verden udenfor murene er dog kold og ubarmhjertig. Han får sig et job, en lejlighed, og hans svoger, Carlos, kommer jævnligt og besøger ham og fortæller ham om, hvordan det står til i den familie, der ikke vil kendes ved ham. På den anden side af gaden lurer fristelserne og de dæmoner, Walter forsøger at bekæmpe, en børneskole.

The Woodsman er netop kommet i flere danske biografer. Grunden er sandsynligvis de priser, der sidste år tilfaldt filmen, selv om det virker komisk, at en film bliver sendt i biografen, efter den er udkommet på DVD. Titlen er taget ud af en samtale mellem den ydmyge Walter og den stærkt fordømmende betjent, der overvåger hans prøvetilladelse, og den kunne ikke være mere passende hele filmen taget i betragtning.

Bacon er en fantastisk skuespiller med hang til dårlige roller, men denne gang har han ramt plet. Walter blev Bacons mulighed for at vise, at han måske er en af Hollywoods største talenter. Det kan meget vel være den bedste præstation, jeg har set i år. Han er skræmmende troværdig, og hans figur formår at kalde på både afsky og sympati, og hans psykologiske kamp skildres så virkeligt, at filmen er svær at slippe. Der er ingen svagheder eller fejl at sætte fingeren på, faktisk vil jeg give den 6 stjerner.