15.7.06

Zathura: A Space Adventure (2005)

Zathura: A Space Adventure, 2005.
Instruktør: Jon Favreau.
Medvirkende: Jonah Bobo, Josh Hutcherson, Dax Shepard, Kristen Stewart.

Whose brother are you? His or mine?Danny er 6 år gammel, Walter er 10. De har en far, en god far, der gerne tager sig tid til at være sammen med sine sønner, men som også skal passe sit arbejde. Drengene har også en storesøster, Lisa, familiens pubertetspige, der sover det meste af dagen, så hun kan feste hele natten. I vrede sender Walter sin lillebror ned i den dystre kælder med en lift, dér finder Danny et meget mærkeligt spil kaldet Zathura: A Space Adventure. Han forsøger at overtale sin bror til at spille med ham. Da det ikke lykkes, prøver han selv at tage den første tur, og pludselig befinder huset sig midt i en ateroideregn i det ydre rum. Da går det op for dem, at de bliver nødt til at spille brætspillet færdigt for at bringe huset tilbage til Jorden. Og for hver tur lurer nye farer.

Zathura er en genoplivning af konceptet, der i 1995 præsenteredes i Jumanji. Hver tur førte dengang nye farer med sig fra den vilde jungle, det være sig krokodiller, kviksand eller trampende elefanter. Konceptet var sjovt og udnyttedes godt. Zathura udnytter det næsten lige så godt. Jumanji havde som historie mere kød på sig. Hvor de denne gang nærmest trylles ind i en helt anden verden fra første slag, udspillede Jumanji sig i den kendte verden, der langsomt terroriseredes, og det bidrog i høj grad til spændingen. I Jumanji var der også væsentligt flere karakterer (med dygtigere skuespillere), der blev brugt flere ture, og der var en længere indledning og flere gags.

Altså er det bedst ikke at sammenligne Zathura med Jumanji, selv om den selv på mange måder lægger op til det. I sig selv står filmen dog alligevel stærkt, men i højere grad som en børnefilm end Jumanji. Der ses i hele filmen kun to voksne, den ene er faderen, den anden er nærmest et forvokset barn. Filmen står stærkt både som underholdning og pædagogik. Den har nogle enkle, men for børn meget væsentlige budskaber om broderskab, og filmen griber sådan en ting som skilsmisse, som jo er meget relevant for vores tid, meget realistisk og seriøst an. Samtidig er den til tider ganske morsom, og den lider ikke under at være for sentimental, som flere børnefilm har en tendens til. Dens mangler taget i betragtning får den altså 3 stjerner.