24.7.06

American Beauty (1999)

American Beauty, 1999.
Instruktør: Sam Mendes.
Medvirkende: Kevin Spacey, Annette Bening, Thora Birch, Wes Bentley.

I'm just an ordinary guy with nothing to lose. Lester Burnham er gift, men ægteskabet er dødt. Han har en teenagedatter, der ikke har noget forhold til ham. Med et mislykket arbejdsliv synes livet tomt, og Lester længes tilbage til ungdommen, dengang han nød livet. Nye naboer flytter ind, en homofobisk marinesoldat og hans søn, der filmer alt, hvad han ser, ikke mindst Lester's datter, Jane.

Sam Mendes har med sine få værker givet mange gode og tankevækkende oplevelser. Selv nød jeg Road to Perdition, og Jarhead havde da også sin charme, og begge var de fantastisk flotte. Af en eller anden grund har ingen af dem fået lige så god kritik og lige så meget anerkendelse som American Beauty, der ellers hverken er flot eller særlig tankevækkende. Filmen tager en liste, måske en top10, over de mest almindelige psykiske problemer, man kan få i en midtlivskrise i Amerika, og punkterne formes så ind i historien om manden, der pludselig gør nøjagtig, hvad der passer ham og trodser alle normerne, og det samme gør alle omkring ham for at være tro mod sig selv.

Det er måske en manglende forståelse for "The American Dream", som gør, at jeg ikke syntes, det var værd at bruge 122 minutter på. Til trods for gode præstationer, ikke mindst af Spacey selv, så sidder jeg tilbage med en lidt tom fornemmelse. Ja, det er et problematisk samfund, vi lever i, når man som forælder til en teenagedatter tager sig selv i at længes efter at være ung igen. Hvor er det trist, men hvad så? Hvad pointen med denne farce end har været, så fangede jeg den ikke, og da anmeldelserne på denne side som sagt er subjektive, så går det ud over karakteren. Denne film var bare ikke til mig, derfor får den 2 stjerner.