23.7.06

The Godfather (1972)

The Godfather, 1972.
Instruktør: Francis Ford Coppola.
Medvirkende: Marlon Brando, Al Pacino, James Caan, Robert Duvall.

That's my family, Kay, it's not me. Den sicilianske familie, Corleone, står stærkt i USA i 1945, men Don Vito Corleone (Brando), familiens overhoved, er ved at være en gammel mand. Hans fire sønner, den temperamentsfulde Sonny (Caan), den lovlydige Michael (Pacino), den svage Fredo (Cazale) og den adopterede Tom Hagen (Hagen), der fungerer som faderens advokat og konsulent står overfor at skulle arve forretningen. Desuden er et nyt marked dukket op, narkotikamarkedet, og det skaber komplikationer mellem de mest magtfulde gangsterfamilier, hvilket resulterer i flere blodsudgydelser. Michael ønsker blodsudgydelserne stoppet, men har som god amerikansk borger og krigshelt aldrig været involveret i familiens kriminelle anliggender, ikke før nu.

At The Godfather ligger nr. 1 på IMDb-brugernes liste er ikke uden grund. Dette er et mesterværk, et unikt stykke håndværk. Selv om den er lavet i 1972, dengang hvor film i højere grad lignede teaterstykker, så virker denne beretning på mange måder autentisk. Coppola formår at præsentere os for et miljø, som er alt andet end ensidigt. På den ene side står Corleone-familien for kærlighed, sammenhold og tradition. På den anden side står de for korruption, vold og mord.

Klipningen er forud for sin tid og bruges som virkemiddel på en måde, som det ofte ses i dag, men som jeg ikke har indtryk af var særlig normal på den tid - bemærk eksempelvis den tvetydighed, der skinner igennem i den sidste scene med barnedåben og trosbekendelsen. Filmen synes også at have en dyb psykologisk indsigt, idet man langsomt følger Michael, hans valg og hans forvandling, glimrende portrætteret af en ung og mere uskyldig Al Pacino.

The Godfather er en film, man skal se. Den får herfra 6 stjerner.