9.8.06

V for Vendetta (2005)

V for Vendetta, 2005.
Instruktør: James McTeigue.
Manuskriptforfattere: Andy og Larry Wachowski.
Medvirkende: Hugo Weaving, Stephen Fry, John Hurt.

We are told to remember the idea, not the man, because a man can fail. He can be caught, he can be killed and forgotten, but 400 years later, an idea can still change the world. I et futuristisk totalitært regime i England regerer en ond fascistisk kansler ved navn Adam Sutler. Der er ingen frihed, ingen tryghed og intet håb - indtil en mand ved navn V iført en Guy Hawkes-maske vækker håbet til live gennem en eksplosiv og verbal frihedskamp, der gennem hele filmen karakteriseres som terror. Men hvem er V? En ganske almindelig ung kvinde ved navn Evey involveres i hans foretagender og får øjnene op for de værdier og ideer, han står for, som for hendes eget vedkommende altid har været latente under frygten for at miste livet.

Der er intet realistisk at hente i denne fiktive politiske thriller. Ideen om at USA er gået til grunde, og at England er blevet fascistisk synes helt hen i vejret, men det er synd at lade dette komme i vejen for en rigtig god filmoplevelse, som V for Vendetta vitterligt er. Og selv om historien ikke virker som et troværdigt fremtidsscenario, så fungerer den helt perfekt på sine egne præmisser. Dens sammenblanding af aktuelle politiske emner, moderne superhelteflicks og den mørke side af thrillergenren er overvældende, mildest talt fantastisk.

Filmen var oprindelig sat til at have premiere d. 5. november sidste år, men blev udsat på grund af sidste sommers terrorbomber i Londons undergrund. For nogen mennesker har udsættelsen dog ikke været lang nok, da dens flirten med etiske emner, som er meget aktuelle, kan synes tvetydig og på nogle punkter træde folk over tæerne, især hvad angår synet på tortur. Det vidunderlige ved filmen er dog, at den netop ikke kommer med mange ensidige svar, men for det meste stiller en masse spørgsmål. Hvordan karakteriserer vi f.eks. terror? Filmen vender hele denne problematik på hovedet ved at gøre hovedpersonen til terrorist. Retfærdiggøres hans handlinger så af det totalitære regime? Hvor stor betydning har det, at han drives af hævn, og at han ikke kan skelne sit personlige agenda fra retfærdighed (justice)? V for Vendetta har en stribe af disse små finurligheder, der bidrager til tankevirksomheden og dermed underholdningen.

At Wachowski-brødrene, som skabte Matrix-universet, står bag, havde naturligvis en hel del at sige, da jeg valgte at købe denne DVD fra ny af. Der ses da også visse ligheder med The Matrix, dels har plottet visse ligheder, da også hovedpersonerne i The Matrix ansås for at være terrorister af et totalitært styre af en art. Derudover, så ses Hugo Weaving igen i en rolle, hvor han får lov at folde sig ud rent verbalt, hvilket er en sand fornøjelse at høre på, og der skal ikke være nogen tvivl om, at hans rolle har været krævende, selv om han gemmer sig bag en maske. Slåssekvenserne er også rigtig gode, dog mere elegante, og de fylder (heldigvis) ikke så meget, som de gjorde i Matrix-universet.

V for Vendetta er en rigtig god film, som alle på et tidspunkt bør se, og det skal ikke være i bidder på en PSP i en bus, det er den simpelthen for god til. Jeg vurderer den til 5 stjerner.