13.6.06

Anklaget (2005)

Anklaget, 2005.
Instruktør: Jacob Thuesen.
Medvirkende: Troels Lyby, Sofie Gråbøl, Paw Henriksen.

Jeg er ikke sådan én! Stine har problemer. Hun bliver mere og mere indelukket, og hendes forældre mødes med skolepsykologen, der opfordrer dem til at snakke med hende og få hende til at sætte ord på sine problemer. Dagen efter ringer Henriks mobiltelefon, da han er på arbejde. Deres datter er blevet tvangsfjernet midlertidigt, og der vil blive rejst tiltale mod Henrik for have gjort flere seksuelle overgreb på sin datter.

Anklaget er en meget dyster skildring af en families sammenbrud. Der er ikke meget humor at komme efter - hvis noget overhovedet. Man præsenteres for den ene pirrende triste situation efter den anden. Alt sammen ses det fra Henriks (Lyby) synspunkt, og man sympatiserer stærkt med ham og de mange uretfærdige ting, han som almindelig familiefar må finde sig i, når hans ry og omdømme svines til, mens en ond verden ser til og fordømmer ham. Det er en mørk historie om en families og et menneskes endelig sammenbrud - og det er en interessant og meget tankevækkende historie, der bliver siddende i hukommelsen.

Fupz Aakeson, der stod bag manuskripter til Den Eneste Ene, Okay og Se til venstre, der er en Svensker, har denne gang gjort et arbejde, der må løfte respekten for ham som manuskriptforfatter. Ideen er provokerende og genial, og udførelsen synes på højde med de bedste amerikanske film. Her skal en del af hæderen naturligvis også tildeles instruktøren, Jacob Thuesen, der med denne film havde sin debut som filminstruktør. Værd at nævne er også Troels Lyby, som må siges at være en rigtig god skuespiller, hvad der også er nødvendigt for at kunne bære en film som denne, der i den grad hviler på hovedrolleindehaveren.

Jeg er dybt imponeret. Perfekt lydside, perfekte billeder, og man mærker, hvordan der er blevet kælet for detaljerne for at lave en rigtig god film, som fungerer. Slutningen er vigtig og efterlader en med følelsen af, at man har set noget stort, som er svært at rumme, men også svært at få ud af hovedet igen. En sådan helt unik fornemmelse resulterer i følgende vurdering.

Overordnet vurdering: 5 stjerner.