7.4.06

The Believer (2001)

The Believer, 2001.
Instruktør: Henry Bean.
Medvirkende: Ryan Gosling, Summer Phoenix, Theresa Russell.

Danny Balint er ikke en særlig rar person. Han er nynazist, og han er det af den værste grund, man kan være det, ikke på grund af sin tro på en kontrolstat, ikke på grund af et eller andet nazistisk forbillede, heller ikke fordi han på et tidspunkt oplevede det som in - men fordi han føler et intuitivt had til jøder, som han ikke kan og ikke vil undertrykke. Hans problem er det faktum, at han selv er jøde, og dette drama handler om, hvordan unge Danny Balint nærmest fører en slags 2. verdenskrig inde i sig selv, jøde mod nazist.

Henry Bean har med meget få ressourcer og et interessant koncept forstået at lave et velstruktureret psykologisk drama, der ikke slipper én lige med det samme. Det sidste halve minut er godt nok over min fatteevne, men det betyder i virkeligheden ganske lidt i forhold til de indtryk, filmen har givet mig i sin helhed. Ryan Gosling gør et rigtig godt job, desværre får hans rolle ikke det modspil fra de øvrige karakterer, som måske kunne have gjort ham endnu bedre.

The Believer opnår det, som American History X forsøgte at opnå, men som ikke helt lykkedes (trods en skidegod præstation af Edward Norton), nemlig en troværdig psykologisk skildring af en intelligent person, som er i konflikt med verden, fordi han dybest set er i konflikt med sig selv. The Believer er ikke en hyggefilm, den har ikke meget action i sig og ligger langt fra amerikansk mainstream med sin benhårde realisme. Netop dette gør den god, dog sværere for flere at sluge. Så hvad angår anbefaling, så ved I nok bedst selv, hvem I er.