18.3.06

Saw II (2005)

Saw II, 2005.
Instruktør: Darren Lynn Bousman.
Medvirkende: Tobin Bell, Donnie Wahlberg, Shawnee Smith.

Oh Yes, There Will Be Blood. Der er i tidens løb lavet ufattelig mange dårlige splatterfilm, hvor små teenagere klappede i hænderne, når bare der flød masser af blod og lød masser af skrig. Den mest makabre scene i denne film er dog klart de første to minutter. Derudover er der dog en masse fantasifulde gags, der dog efter min mening ikke lever op til 1'eren i intensitet eller originalitet.

Saw blev sammenlignet lidt med Se7en, en film om hvordan en morder får sine ofre til at dø på en måde, der har relation til de syv dødssynder. Konceptet ligner lidt. I Saw sætter en morder, der populært kaldes Jigsaw, sine ofre i specielle situationer, hvor de for det meste kan undslippe, hvis de er villige til at gøre noget meget, meget slemt. De vågner op, instruktionerne får de på et bånd, og så sættes uret i gang. Det, der gør filmen spændende, er, at du bliver præsenteret for ofrene og følger deres reaktioner, når de sættes i disse situationer. På den måde blev den første Saw nærmest kult, en film der virkelig giver myrekryb og maner frygten frem i en. Den samme effekt opnåes efter min mening ikke helt med Saw II. Nok er den ulækker, men ikke nær så skræmmende.

Den store styrke i 1'eren var så også historien. Hvem er denne morder? Hvorfor leger han disse lege? Hele filosofien, som den åbenbares i filmen, er genial. Mystikken synes dog at være gået af historien i Saw II, hvor man forholdsvis tidligt præsenteres for Jigsaw, som sætter sig til at fortælle og forklare sin livsfilosofi. Meget snak, mindre uhygge. Der sker nærmest et genreskift, hvor meget af tiden går med thriller og drama i stedet for det gys, man oprindeligt kom efter. Jeg tager dog hatten af for den overraskende slutning, som ikke er mindre genial end den i 1'eren.

Saw kan anbefales folk, der kan lide nervepirrende thrillers. Hvis du er typen, der gerne vil se "forstyrrende" film, der får dig til at krølle dig lidt sammen i sædet og kigge væk, så er det en udmærket film, dog ikke den bedste. Skru op for lyden og sluk lyset. Er du for hårdhudet, vil du muligvis blive skuffet. Personligt blev jeg ikke særlig bange.