11.3.06

Hotel Rwanda (2004)

Hotel Rwanda, 2004.
Instruktør: Terry George.
Medvirkende: Don Cheadle, Nick Nolte, Sophie Okonedo, Joaquin Phoenix.

Én af de mange afrikanske konflikter, der har skabt stor undren og forhåbentlig også lidt samvittighedsnag hos os vesterlændinge, var folkedrabet i Rwanda. Konflikten stod mellem to stammer, hutu og tutsier, hvor hutuerne i begyndelsen var i overtal. Rwandas præsident, som var hutu, blev myrdet, og hutuerne gav tutsiske oprørere skylden og gav sig til at udrydde tutsier systematisk. Ingen regel uden undtagelser, naturligvis. Paul Rusesabagina, bestyrer af et belgisk hotel i Rwanda, fedtede sig ind hos diplomater og embedsmænd for at "spare tjenester op" til den dag, urolighederne skulle bryde ud. Historien vidner om, at konflikten har ligget parat til at boble ud. Alligevel overraskedes alle, ikke mindst FN, som troede alt var sikret med en underskrevet fredsaftale.

Denne film er god og sund, idet den ikke gør nogen af parterne til fjenden. Det nuancerede billede ses ikke mindst på det faktum, at filmens hovedperson, Rusesabagina , selv er hutu, men gift med tutsi. Derimod kan filmen dog godt læses som en finger til FN, der ikke greb ind i konflikten, men stille så til, mens blodet flød - med enkelte undtagelser. Filmen gør dermed også op med det harmoniske billede, der lidt for ofte stilles op af FN, som reelt ikke er mere, end hvad diverse udenrigspolitikere i de store lande kan blive enige om. I den sammenhæng betyder afrikanerne nada, som det forklares med stor frustration af Nick Noltes karakter, en arbejdsom FN-general.

Den helt store stjerne i filmen er dog uden tvivl Don Cheadle. Præstationen skaffede ham også en oscar nominering, desværre blev det Jamie Foxx, der løb med den for sin præstation i Ray, som jeg tidligere anmeldte her på sitet. Don Cheadle er dog bedre. Han overgår også Adrien Brody, som vandt et par år forinden for sin præstation i Pianisten, som jeg så i forgårs. For tiden er han aktuel med den store oscarvinder, Crash, som jeg så sidste uge.

Hotel Rwanda viser nok ikke virkeligheden, som den var. Ingen film magter at kunne vise et panoramabillede af en så stor og kompliceret konflikt, som er bredt nok. Men den gør indtryk og er desuden en rigtig god og underholdende historie med en fantastisk overbevisende hovedrolleindehaver, Don Cheadle.