12.4.06

Jerry Maguire (1996)

Jerry Maguire, 1996.
Instruktør: Cameron Crowe.
Medvirkende: Tom Cruise, Cuba Gooding Jr., Renée Zellweger, Jay Mohr.

Show me the money! Målet for al vores hollywood- og scientologyhad, Tom Cruise, spiller i denne film en sports agent, der pludselig midt i al kapitalismen får en sød og idealistisk gnist. Desværre er det kun en gnist, dog en meget kraftig en, som får udslag i et memo (eller en mission statement), som han sender ud til alle ansatte i sit agentbureau. Den koster ham hans ansættelse og alle klienterne (næsten). Til gengæld hopper en sekretær (Zellweger) med ham, dybt forelsket i hans fantastiske memo. Gooding Jr. spiller den klient og football spiller, som beholder Maguire de dårlige odds til trods.

Det er netop gået op for mig, at plottet i Jerry Maguire ikke lader sig genfortælle så let. Sagen er den, at der sker for meget i denne film, og det løfter naturligvis dens underholdningsværdi. Derudover skal det siges, at den er dybt humoristisk uden at være triviel. Cruise spiller fremragende, men Gooding Jr. stjæler billedet nu og da og er unægteligt filmens store stjerne. Et kæmpe plus for filmen er også Zellweger, som spiller en dybt naiv 26-årig, enlig mor. Man kan godt mærke, filmen er gammel, altså fra dengang hun så temmelig godt ud.

Filmen er fyldt til randen med gode replikker, som leveres med stil. Som historien udvikler sig, kommer der også lidt (nogen vil sige meget) romance, men efter min mening kvæler det ikke historien, den forstår dog at blive intens og dybfølt på meget kort tid. Se, dét er filmkunst. Filmen er i det hele taget rigtig godt klippet sammen. I sin helhed kan den anbefales enhver, som kan se bort fra, at Tom Cruise IRL er en smerte i bagdelen.