8.4.06

K-PAX (2001)

K-PAX, 2001.
Instruktør: Iain Softley.
Medvirkende: Kevin Spacey, Jeff Bridges.

En fyr med solbriller står på en station. I forbindelse med et tasketyveri kommer han i snak med politiet. Han nævner sin "egen planet", og de tager ham med i den tro, at han er sindsyg. Og det er han måske også! Og det er han måske ikke. Dette er det store spørgsmål, der leges med i K-PAX, som er et stille, hyggeligt og meget stemningspræget drama, der flirter med science fiction genren.

Kevin Spacey (kendt fra L.A. Confidential, American Beauty, Life of David Gale og snart Superman Returns) gør et rigtig godt job, som han plejer. Det er svært ikke at holde af ham. Er han alien, så har han et E.T.-agtigt gemyt. Faktisk kan de sammenlignes på flere punkter, begge har de eksempelvis et fantastisk score, og så er det meget rart også at se noget science fiction uden skrækscenarier. Overfor Spacey ser vi Jeff Bridges, som falder ganske naturligt ind i sin rolle som en venlig, godhjertet og sandhedssøgende overlæge på en psykiatrisk afdeling.

Historien er god og flydende og med en masse af de små twists, der får én til at spekulere på, hvad der er sandt, hvad der ikke er. Om det så er en styrke, at slutningen efterlades så åben, som den gør, det har jeg lidt svært ved at vurdere. Et sted ville jeg gerne have en mere direkte forklaring på sagerne - men i bakspejlet, så har jeg måske allerede fået den? Under alle omstændigheder, så var K-PAX en rigtig god og velfortalt historie, som varmt kan anbefales.