12.6.06

Analyze That (2002)

Analyze That, 2002.
Instruktør: Harold Ramis.
Medvirkende: Robert De Niro, Billy Crystal, Lisa Kudrow, Joe Viterelli (R.I.P.).

I had a new trial. Turns out that the evidence in the first trial was tainted. Anyway, two of the witnesses decided not to testify and the third guy, well, he commited suicide. He stabbed himself in the back four times and threw himself off a bridge. Poor fella. Da eks-gangster Paul Vitti (de Niro) føler sig truet i fængslet, giver han sig til at synge sange fra West Side Story. Han undersøges af sin psykolog, Dr. Sobel (Crystal), der diagnosticerer ham som katatonisk skizofren, der trænger til at få et normalt liv udenfor murene med et normalt job. Dr. Sobel pålægges ansvaret for Vittis rehabilitisering, men Vitti har andre planer, han vil finde ud af på bedste gangstermanér, hvem der ikke kan fatte, at han ikke længere er gangster.

De komiske talenter, De Niro og Crystal, er igen tilbage som et makkerpar i en film, der faktisk præsterer at være sjovere end den første. Det er for det meste verbal humor, men til gengæld verbal humor, når det er bedst. Der gøres fortsat grin med gangsteres primitive mentalitet, deres tendens til at ville løse alle problemer på den hårde (og oftest unødvendige) måde og de familiestridigheder, der opstår, når der er flere, som ønsker at være familieoverhoved. Crystal synes i denne omgang at være bedre klædt til comedy, end han var i 1'eren, hvor humoren for det meste hvilede på De Niro. I denne omgang gør Crystal dog bl.a. Will Smith i Hitch til skamme ved at vise, hvordan man i virkeligheden er sjov samtidig med, at man har et allergisk udbrud.

Historien ligner i grove træk meget 1'eren. Der lægges også denne gang op til endnu et psykologisk gennembrud, der selvfølgelig i komediegenren må siges at være ganske overfladisk og mest tjener som endnu et komisk element. At blive rørt skal man altså ikke forvente. Til gengæld kan man forvente en masse intelligent humor, der aldrig går over grænsen for, hvad man egentlig kan tillade sig. Dermed er Analyze That både en værdig og vellykket komedie, der klart kan anbefales.