10.6.06

Star Wars: Episode IV - A New Hope (1977)

Star Wars: Episode IV - A New Hope, 1977.
Instruktør: George Lucas.
Medvirkende: Mark Hamill, Harrison Ford, Carrie Fisher.

Help me, Obi-Wan Kenobi; you're my only hope. En fjern, fjern galakse domineres af et ondt imperium, tilsyneladende under ledelse af den mørke Lord Vader (hvis egentlige baggrund indtil for et år siden var os en gåde). Et skib med oprørere besættes af Vaders tropper, og som en sidste udvej sender Leia vigtige oplysninger, der kan være af afgørende betydning for imperiets onde planer, med en R2-enhed, en lille nuttet robot. Sammen med C3PO, en evigsnakkende og arrogant cybertolk, hopper den i en nødkapsel og lander på Tatooine for at opsøge den sidste jedi, Obi-Wan Kenobi. Inden mødet med Kenobi render de dog ind i den unge Luke Skywalker, som har et inderligt ønske om at komme hjemmefra, og hvis far efter sigende medvirkede i de berømte klonkrige.

Alle, der har fjernsyn, har på et eller andet tidspunkt set stjernekrigen. Selv red jeg med på bølgen af folk, der for alvor fik interesse for filmene, da George Lucas gik i gang med at lave filmens forgængere. Det var ikke oprindelig planlagt, hvor mange kapitler der skulle være, ej heller hvordan mytologien skulle hænge sammen, men efterhånden er det lykkedes Lucas at lave en næsten sammenhængende serie på 6, hvoraf de 3 første i serien (episode I, II og III) er de 3 nyeste. Han skal dog ikke have hele æren, da han ikke har instrueret 5'eren og 6'eren, kun skrevet historien. Derfor hedder denne film, den første film i serien, episode IV, selv om jeg stadig vil mene, at man bør se filmene i den rækkefølge, de er lavet i.

Det kan der være flere grunde til. For det første, så mener jeg, at det er den rette rækkefølge at få åbenbaret handlingen på. For det andet, så er filmene fra 1977, 1980 og 1983 på nogle punkter lidt tamme i forhold til de nye, da der i dag er væsentligt flere udfoldelsesmuligheder på grund af CGI. Magien ved den første Star Wars er dog unægteligt udødelig. Man havde aldrig set noget lignende, flyvende rumfartøjer og laservåben, som brugtes flittigt. Dette historiske space flick kan ses igen og igen med mellemrum, selv om den som en introduktion til universet nok må stå som den mindst underholdende af de seks film.