31.5.06

Analyze This (1999)

Analyze This, 1999.
Instruktør: Harold Ramis.
Medvirkende: Robert De Niro, Billy Crystal, Lisa Kudrow.

This is impossible. This is you: "Doc, I'm in pain, you gotta help me." "Okay, Paul, I'll help you." "Fuck you! Nobody helps Paul Vitti!" Dr. Ben Sobel (Crystal) er fraskilt psykolog, han har en søn, og han skal til at gifte sig igen med en journalist (Kudrow). Hans ægteskabelige ferieplaner afbrydes dog prompte af en berygtet gangsterboss ved navn Paul Vitti (De Niro), som har brug for en hjernemekaniker, der lige kan fikse hans mentale problemer, noget der kommer til udtryk i panikangst, måske noget fra barndommen?

Analyze This er en meget sjov komedie. Jeg har set en del komiske makkerpar efterhånden, men ikke nogen, der falder så godt i hak som Crystal og De Niro. Crystal er psykolog, han trækker den ene gang efter den anden på Freuds visdomsord, men vil egentlig bare have lov at passe sit liv fri for FBI og gangstere. De Niro er tomhjernet og indbildsk forbryder - det kan virke mærkeligt, at han er familieoverhovedet, indtil man ser ham i en gangstersammenhæng. Sammen er de skidesjove. Det er ekstremt underholdende at se Crystals karakter forsøge at komme under huden på De Niro, for det meste uden held, resulterende i en vred og opgivende Crystal, der siger ting, ingen normalt ville turde sige til en mafiaboss.

Et andet sjovt aspekt af filmen er dens mange referencer til The Godfather. Analyze This er naturligvis ingen storfilm, men det er en ganske god komedie og samtidig en hyldest til en af den amerikanske filmhistories bedste film nogensinde. Jeg anbefaler den til enhver, der ligesom mig er ved at være godt træt af gakkede crazy-komedier, hvor højdepunktet er, når nogen tvinges til at spise pizza med pubeshår. Her tilbydes intelligent humor.