9.6.06

The Island (2005)

The Island, 2005.
Instruktør: Michael Bay.
Medvirkende: Ewan McGregor, Scarlett Johansson, Djimon Hounsou, Sean Bean, Steve Buscemi.

Well, excuse me, Miss "I'm-so-smart-I-can't-wait-to-go-to-the-Island!" Et lille lukket samfund bildes ind, at verden er forurenet, og at der urørt af forueningen kun findes ét sted, The Island. På tur udtrækkes de i et lotteri, hvorefter de efter sigende rejser af sted til det paradis, der udgør håbet for deres ellers meningsløse og totalt skemalagte tilværelse. Lincoln Six Echo (McGregor) og Jordan Two Delta (Johansson) er en del af dette samfund, indtil det går op for Lincoln, at der er noget galt, og at der er noget, de ikke bliver fortalt. Den store overraskelse er så, at de i virkeligheden er kloner - hvad du kan læse i enhver anden omtale af filmen.

Konceptet er meget godt, og historien har et stort filosofisk, ikke mindst eksistentialistisk, potentiale. Den kunne med rette bruges som udgangspunkt for videre spekulation over meningen med livet, med eksistensen og desuden inddrages i den evige diskussion om kloning. Desværre så bliver det aldrig til mere end potentialet. Filmen drukner i action og i ensidige one-liner-pointer a la "Man will do anything to survive". Det er god underholdning, men på det intellektuelle plan giver den op, ikke mindst da den fortaber sig i magisk sci-fi ved at hævde konsekvenser af videnskaben, der må siges at være dybt utroværdige og skadelige for plottet, hvis det skal opfattes som bare halvt seriøs science fiction (f.eks. at man kan skabe voksne kloner på meget kort tid og nogle detaljer omkring erindring og genetik).

Michael Bay er kongen af actionfilm. På samvittigheden har han Pearl Harbor, Bad Boys (I,II), Armageddon (skodfilm) og den suveræne The Rock. Ligesom i de 5 nævnte film er The Island et rigtig godt actionbrag. Den byder på masser af flugt, en lille smule humor repræsenteret ved Steve Buscemi. Skuespilpræstationerne er ikke noget særligt, de flade karakterer taget i betragtning, undtagen McGregor, der passer perfekt ind i rollen som en voksen mand med teenagementalitet. Johansson ser vældig dejlig ud, men er på ingen måde nogen stor skuespillerinde. Kort sagt, denne film kan anbefales til dem, som vil have action. I ved, hvem I er.