23.5.06

25th Hour (2002)

25th Hour, 2002.
Instruktør: Spike Lee.
Medvirkende: Edward Norton, Philip Seymour Hoffman, Rosario Dawson.

I en sofa i Monty's hjem finder politiet, hvad der betyder syv års fængsel for ham. Han er en pæn ung mand, og for ham er syv års fængsel en afslutning på en tilværelse, han kunne have gjort langt bedre, havde han blot valgt sig en anden omgangskreds og et bedre liv. 25th Hour udspiller sig i tidsrummet op til hans fængselsophold, de sidste timer på fri fod, hvor Monty har nogle ganske få ting, han vil nå.

Dette er en god og original historie om en ung fyr fra New York. Edward Norton spiller rollen ganske udmærket. Det er tankevækkende, at Tobey (Spider-Man) Maguire oprindelig var tiltænkt rollen, men det havde måske tydeliggjort det faktum, at dette handler om en pæn dreng, en lille engel som har taget nogle forkerte byrder på sig og kommer steder, hvor han egentlig ikke hører hjemme. Det er samtidig det, der gør historien så tragisk, da alt peger på, at han med sit pæne look får sig verdens værste fængselsophold. Edward Norton synes dog ikke at passe helt ind i denne kategori, men måske jeg blot er for forstyrret af erindringen om hans rolle i American History X, hvor han var et muskuløst skinhead - men havde det samme skæg.

Man mister ikke interessen en eneste gang undervejs, som timerne går, og man føres længere og længere ind i historien om denne mand, der snart skal møde sit endeligt. Slutningen især er helt eminent og gør, at jeg ikke kan andet end anbefale denne mesterfilm, som sin noget sørgelige handling til trods også byder på en smule god humor her og der.

1 Comments:

At 21:55, Anonymous Anonym said...

Jeg er fuldstændig enig med dig. Så den i går aftes, og de sidste ti minutter rullede tårerne ned af kinderne. En af de sjældne filmoplevelser.

 

Send en kommentar

<< Home