3.7.06

The Matrix Reloaded (2003)

(Advarsel: Har du ikke set 1'eren, så vil der i denne anmeldelse uundgåeligt være mindst et par spoilers.)

The Matrix Reloaded, 2003.
Instruktør: Andy og Larry Wachowski.
Medvirkende: Keanu Reeves, Laurence Fishburne, Lambert Wilson, Carrie-Anne Moss.

I have dreamed a dream, but now that dream has gone from me. Der findes to verdner. Den virkelige, som er en død planet, hvor menneskerne bor langt nede under overfladen, tæt på Jordens kerne, hvor der stadig er varme. Og så er der den uvirkelige, en computergenereret drømmeverden kaldet The Matrix, som maskinerne har trukket ned over menneskers hoved for at holde dem uvidende om det faktum, at maskinerne bruger dem som batterier. Og så er der Neo, en slags magtfuld data-Messias, som selv engang var fanget i The Matrix, men som nu bekæmper maskinerne på menneskenes vegne. Han synes dog ligesom resten af menneskeheden at stå magtesløs overfor den trussel, der venter menneskene i den virkelige verden.

Da det forlød, at Wachowski-brødrene ville lave en fortsættelse til The Matrix, blev forventningerne store - måske uretfærdigt store. 1'erens store styrke var, at den rev tæppet væk under én og udfordrede ens forståelse af ens egen verden, idet den stillede det gamle, men stadig aktuelle (skønt ret filosofiske) spørgsmål: Hvad er virkelighed? Fortsættelsen her forsøger at operere med samme spørgsmål, men formår naturligvis ikke på samme måde at ryste og overraske. Historiens endelige drejning i slutningen er dog et godt forsøg - efter min mening kunne det faktisk ikke gøres meget bedre. Drejningen kalder dog på en direkte fortsættelse, der kan afslutte historien.

Reloaded har fantastiske actionsekvenser. Nærkampene synes jeg godt nok er lidt mekaniske og ligner mest en kopi af et temmelig ensformigt Tekken-spil, hvor man sikkert følger Martial Arts-reglerne, men i øvrigt ikke er særlig kreative. Den virkelig gode actiondel er, da Trinity (Moss) beslutter sig for at køre mod strømmen på en bred og meget befærdet motorvej, mens hun jagtes af agenter og en slags spøgelsesvampyrer ejet af Franskmanden (kræver lidt forklaring, naturligvis, men den får man også).

Alt i alt en rigtig god film, der med god actionunderholdning forstår at flirte med spørgsmål om, hvad der er virkelighed, og hvad der i virkeligheden blot er en slags kontrol. Filmen får 4 stjerner herfra.