8.1.06

Joseph: King of Dreams (2000)

Joseph: King of Dreams, 2000.
Instruktører: Rob LaDuca, Robert C. Ramirez.
Medvirkende: Ben Affleck, Mark Hamill, James Eckhouse.

Hvis man skal introduceres for historien om Josef, så er denne film bestemt en rigtig god måde at blive det på. Modsat sin store "forgænger", The Prince of Egypt, der i betydelig grad satte DreamWorks over Walt Disney Studios, så er denne som så mange andre tegnefilmssequels en meget lille produktion, hvis egentlige ærinde nok har været at sole sig lidt i Prince's popularitet og derved høste lidt ekstra penge i kassen.

Derfor kan man ikke andet end positivt overraskes over, at denne film er så vellykket som den er, både hvad angår fortællingen, stemmerne og musikken. Naturligvis mærker man, at den ikke har haft et særlig stort budget. Man har kælet langt mindre for de visuelle detaljer, og filmens eneste big-shot er sådan set Ben Affleck (Mark Hamill, der nok huskes bedst for sin rolle som Luke Skywalker, er jo i forvejen blevet degraderet til tegnefilmsstjerne). James Eckhouse, der spiller Potifar, er kendt fra BH90210, hvor han var Jim Walsh, Brandons far. Hermed har man altså et indtryk af filmens størrelsesorden, vi er nede på tv-serie niveau.

Men filmen er et bevis på, at der skal ikke et kæmpebudget og en masse stjerner til, for at en film kan lykkes og blive god. Historien om Josef er nok en af de mest rørende fortællinger i det gamle testamente, og filmen får udnyttet historiens fulde potentiale. Den skildrer på imponerende vis de mest basale temaer i historien: misundelse, fortvivlelse, bitterhed og tilgivelse.

Især musikken og sangene får understreget personernes tanker, også på det mere åndelige plan, hvor Prince syntes at svigte (trods de gode stemmer af Mariah Carey og Whitney Houston). I denne film lyder en af sangene: "You know better than I! You know the way. I've let go the need to know why. I'll take what answers you supply. You know better than I." Et væsentligt budskab, der bæres af hele filmen og nok gør Joseph: King of Dreams til den hidtil bedste og mest værdige filmatisering af historien om Josef, som den kan læses i Første Mosebog fra kapitel 37 til 47.