30.4.06

The Name of the Rose (1986)

The Name of the Rose, 1986.
Instruktør: Jean-Jacques Annaud.
Medvirkende: Sean Connery, Christian Slater, Ron Perlman, F. Murray Abraham.

William of Baskerville (Connery) ankommer til et kloster med sin lærling, Adso of Melk (Slater). Stemningen er tung i klosteret, én af deres brødre har angiveligt lige begået selvmord, men efterhånden dukker flere lig op, og det tyder på, at der i klosteret må være en morder på spil, og William giver sig til at undersøge sagen, da han støder på en pukkelrygget munk (Perlman), der taler nonsens, og da de får selskab af et gammelt bekendtskab, nemlig en inkvisitør ved navn Bernado Gui (F. Murray).

Rosens Navn er først og fremmest en middelalderkrimi, som berører en række temaer, bl.a. religiøsitet kontra oplysning og kærlighed. Sean Connery spiller som så ofte før den rolige bedstefar med den store indsigt, dog også med evnen til at hæve stemmen og se de humoristiske sider af sagen. Han synes dog ikke at besidde den arrogance, han hele tiden antydes at besidde, men måske de med arrogance blot hentyder til hans fornuftsbaserede tilgang til mordsagerne. Slater derimod var dengang en ringe skuespiller. Han overspiller sin rolle i en sådan grad, at det faktisk distraherer. Jeg tager dog hatten af for Perlman som vanvittig monsterfyr og F. Murray som en ond og bitter katolik.

Jeg så denne DVD på min stationære computer, hvortil jeg har sluttet 5 højtalere og en subwoofer, og jeg må sige, at det bestemt gjorde det til en seværdig oplevelse. Den middelalderlige musik har et præg af mystik og uhygge trods sin enkelthed, og stemningen er lagt uden fejl, når man hører lyden af kærrer og klokker og talende folk foran sig, bag sig, til højre og til venstre. Et rigtig godt lydspor, som man må have forbedret, da den slags vist ikke lavedes sådan tilbage i 1986. Annaud siger da også i ekstramaterialet, at det er 18-19 år siden han lavede filmen. DVD-versionen er en god opgradering, en slags special edition af den originale film.

Jeg vil anbefale denne film til folk, der kan lide middelalderen, når den portrætteres med stor realisme. Der er næsten ingen vold eller action i filmen, den lever mest på sin hemmelighedsfulde historie, som afdækkes lidt efter lidt som enhver anden krimi. Der er dog en enkel lidenskabelig scene mellem mand og kvinde, hvis det kunne have nogen interesse. Ellers kan man spole uden at det går ud over historien.