27.4.06

Luther (2003)

Luther, 2003.
Instruktør: Eric Till.
Medvirkende: Joseph Fiennes, Jonathan Firth, Afred Molina.

To go against conscience is neither right nor safe. I cannot and I will not recant. Here I stand. I can do no other. God help me. Historien om Martin Luther er i protestantiske øjne historien om, hvordan Europa lige pludselig genopdagede Guds barmhjertighed. For de ikke-troende er det historien, om hvordan en religiøs fanatiker modvirkede den dominerende gejstlighed, bl.a. til fordel for tysk som et skriftsprog. Fra et kristent perspektiv som mit eget, så er Luther en fremragende og interessant film, der forstår at skildre baggrunden for reformationen på et spændende og forståeligt plan.

Jeg var ellers ikke den store fan af Joseph Fiennes, faktisk har jeg fundet ham temmelig frastødende på grund af hans rolle i den meningsforladte og noget pornografiske Killing me softly. I Luther spiller han dog fremragende, og intet mindre kan gøre det i denne rolle som et dybt gudfrygtigt menneske, der i sit kammer slås med Djævelen og i folks påhør på karismatisk vis forsvarer sine protestantiske synspunker. Det er en krævende part, man har givet ham, og han udfylder den med stil og genvinder dermed min respekt. Desværre har jeg ikke set ham i særlig mange andre film. Molina, som nok er filmens kendte navn, udfylder rollen som Johann Tetzel, der repræsenterer middelalderens katolske kirke fra sin værste side, netop som pengemaskine - i en sådan grad at man kommer til at tænke på Scientology.

Martin Luther er en psykologisk og mildt teologisk drama, som nok i stigende grad appellerer til troende. Jeg har ikke det store kendskab til den historiske Luther og de egentlige begivenheder omkring reformationen, men fra mit synspunkt virkede den realistisk og heldigvis ikke påvirket af Hollywood, som man kunne have frygtet. Dens stille og rolige afslutning kan virke som et antiklimaks for den seer, som håber på at se Luther forsvare sine synspunkter fra et stort bål. Det havde sikkert været spændende, dog ikke historisk korrekt. Vil anbefale den til alle, også katolikker.