29.4.06

A History of Violence (2005)

A History of Violence, 2005.
Instruktør: David Cronenberg.
Baseret på roman af John Wagner og Vince Locke.
Medvirkende: Maria Bello, Viggo Mortensen, Ed Harris, William Hurt, Ashton Holmes.

There are no such thing as monsters. En ganske almindelig familie bestående af en lille datter, en teenage søn, en køn mor (Bello) og så den venlige og anonyme fader, Tom Stall (Mortensen), der ejer et lille cafeteria. Men måske tingene ikke er helt, som de ser ud. Efter at have fået sit ansigt i aviserne, dukker en fremmed mand med jakkesæt og solbriller (Harris) op i det lille cafeteria og indikerer, at Tom ikke er Tom, men i virkeligheden Joey. Sideløbende kører historien om Toms søn, Jack, der i skolen forfølges af et konfliktsøgende møghoved.

Temaet om vores indre uhyrer er spændende. Mest kendte roman over dette tema er nok "Dr. Jekyll og Mr. Hyde", som der findes en del filmfortolkninger af. Mere moderne udgave over et lignende koncept, dog med et tydeligt marvel comic-præg, har vi den fantastiske Hulk. Dog skal det ikke forstås på den måde, at A History of Violence er en historie om folk, der forhandler sig til uhyrer i nogen bogstavelig forstand, det handler nærmere om en usynlig forvandling. History of Violence handler altså om et menneskes skyggesider, de sider han måske ikke selv kender til eller vil kendes ved. I denne sammenhæng kan man måske drage parrallel til Shakespeares Macbeth eller William Golding's Lord of the Flies - eller måske Anakin Skywalker's identitetskrise i Star Wars III, som dog ikke præsterer at gå i den psykologiske dybde.

Selv om temaet i A History of Violence er en velvalgt indfaldsvinkel til historien og i sig selv gør den noget stille beretning interessant, så kunne man måske godt have ønsket sig, at den fik filosoferet lidt dybere over emnet. Viggo Mortensen er et kendt navn herhjemme, men det skyldes nok i højere grad hans danskhed end hans talent. I Ringenes Herre (1,2,3) virkede han måske majestætisk, men i denne rolle fandt jeg ham personligt både kedelig og utiltalende og ikke halvt så mob-agtig, som det nok var meningen. Maria Bello, som jeg husker vældig godt fra Secret Window, spiller dog ganske udmærket. Ed Harris falder let ind i den rolle, som han har spillet i mange andre film. Filmens bedste præstation leveres efter min mening af sønnen, spillet af Ashton Holmes.

A History of Violence er en interessant fortælling om menneskets skyggesider og om identitet, som jeg godt kan anbefale, medmindre man har en tendens til at falde i søvn under film. Den holder dig ikke i et jerngreb på den måde, men handlingen udfolder sig langsomt og velfortalt. Den er flot filmet, god lyd (dog ganske stille) og har i øvrigt alle de formelle kvaliteter i orden, jeg kunne dog godt have undværet den første sexscene, som synes ret uvæsentlig for historien, hvor den næste derimod synes at spille en væsentlig rolle i det psykologiske spil. Men altså i det store hele en ganske udmærket film.