21.1.06

Basic (2003)

Basic, 2003.
Instruktør: John McTiernan.
Medvirkende: John Travolta, Connie Nielsen, Samuel L. Jackson.

Lad mig her citere de kloge ord fra Secret Window: "It's all about the ending." Basic er ingen undtagelse, og jeg kunne ikke lade være med at grådgrine (en blanding af at græde og le), da jeg kom ind på IMDb og så brugerkommentaren til denne film: "Basically bad ending" Det er selvfølgelig komisk, for det må være præcis, hvad (næsten) alle tænker, når de ser filmen, men det er så også tragisk, at en film med et fedt koncept, som før er set, og som har båret god frugt (A Few Good Men eksempelvis), på den måde kaster alt overbord og skider på det hele de sidste fem minutter. Men det var nok bare de eneste kort, de havde tilbage på hånden, da de skulle finde på en slutning, der kunne få hele kabalen til at gå op.

Dialogen i filmen fungerer ikke. Det virker kunstigt og akavet. De mange replikker, der tilsammen udgør samtaler, bør glide sammen i et vist mønster, så de danner en overordnet naturlig dialog. Det sker bare ikke i denne film, hvor den ene mislykkede vits sluger den anden. Jeg spekulerede også længe på, hvem det irriterende kvindemenneske, de har sat til at spille hovedrollen, var - og om de mener seriøst, at hun er hot? Så opdagede jeg for et øjeblik siden (efter filmen), at hun er den danske Connie Nielsen, alle snakker om. Faktum: Bad actress.

Derudover skal det siges, at filmen er underholdende, fordi folk råber op og skaber sig i den. De mange twists i plottet virker dog ikke. Det er ikke sjovt at blive overrasket, hvis man hele tiden sidder og venter på at blive det. Man er klar til at springe væk fra tæppet, før det bliver revet væk. Hvis du har svært ved at følge historien, så er det intet under, for 99% af den passer alligevel ikke, hvilket er den store overraskelse (jeps, dagens spoiler). Det gør den uinteressant og hvem ved, måske vi skal tolke det som et ynkeligt forsøg på at sætte hjernecellerne i omdrejninger?

Hvis du ikke har fanget min pointe, så er den: Undgå denne intetsigende lortefilm og pris dig lykkelig, at du har læst denne advarsel. Der er meget andet underholdende, intetsigende materiale derude, som du vil være bedre tjent med, f.eks. Stephen King-filmatiseringen IT, som lige springer frem i min erindring, da den på samme måde har en masse detaljer undervejs, som ingen betydning har whatsoever.