14.1.06

A Bug's Life (1998)

A Bug's Life, 1998.
Instruktør: John Lasseter.
Medvirkende (på dansk): Peter Mygind, Henning Jensen, Annette Heick.

En af svagheden ved VHS videobånd ud af mange svagheder er, at disneytegnefilm som regel blev udgivet uden det originale engelske lydspor. Det gjaldt så også udgivelsen af denne Disney/Pixar film, men det betød nu mindre i 1998, og til den danske versions forsvar, så flyder sproget godt, og man mærker tydelig, at de har gjort sig umage i lydstudierne. Én lille joke er, at man på dansk kalder den Græsrødderne, og det er jo i sig selv en komisk titel, fordi historien dels handler om myre, men også om en græsrodsbevægelse i den ene eller anden forstand. Den engelske titel giver os indtrykket, et ydmygt liv, hvilket også er temmelig rammende for handlingen.

Historien handler om en myretue, der hvert år høster korn, først til græshopperne, dernæst til dem selv. På et eller andet tidspunkt før vores historie finder sted, har Hopper og hans grådige kompagnonger nemlig fået overbevist myrerne om, at deres årlige ofring er en del af naturens gang, a cirkle of life, sagt på bedste Lion King-maner. Enhver blå myretue har dog et sort får, i dette tilfælde hedder han Flik. Han er opfindsom og godmodig, men temmelig hæmmet af sin klossethed, der forårsager, at hele årets ofring går tabt. Og så er Hopper ikke glad, og så har vi balladen.

Omtrent samme år udkom filmen Antz. Hvor denne film er 100% 3D animeret (som nr. 2 spillefilm nogensinde efter Toy Story fra samme instruktør), så var Antz en tegnefilm, hvor 3D-looket blev tilføjet efterfølgende, hvilket gav den et mere realistisk præg end denne. Jeg vil dog stadig mene, at A Bug's Life klart er at foretrække. Antz er også ganske humoristisk, men ikke nær så kreativ, desuden er Sharon Stone mig en smerte i bagdelen.

A Bug's Life udmærker sig ved at være utrolig opfindsom, hvilket jo generelt kendetegner Pixar Studios, der siden har bragt os Finding Nemo, The Incredibles og snart Cars. Historien er sød og med elskelige karakterer, alle børn vil holde af dem. Desuden har den nogle seriøse pointer, der hæver sig langt over sig-undskyld-stadiet, og hvad man ellers er vant til at se i tegne- og animationsfilm.

Det er interessant at bemærke selve det samfundsmæssige aspekt af myretuen, og se hvordan og hvorfor den er underordnet græshopperne. På den måde har Pixar's film næsten mere at sige om diktatur og undertrykkelse med denne lille allegori, end George Lucas havde at sige med Star Wars (særligt III'eren), selv om han vist gjorde et ihærdigt forsøg.

A Bug's Life er efter min mening den bedste af Pixar's film, om end det langt fra er den pæneste (det er jo snart 8 år siden, den udkom). Finding Nemo er en mere rørende fortælling, men er til gengæld ikke halvt så opfindsom, hvad angår plot. Incredibles var rigtig god underholdning og endnu sjovere, men havde dog ikke nær så meget at sige. Står du derfor og mangler en god animationsfilm, så overvej kraftigt A Bug's Life.