19.1.06

Road to Perdition (2002)

Road to Perdition, 2002.
Instruktør: Sam Mendes.
Medvirkende: Tom Hanks, Paul Newman, Daniel Craig, Jude Law, Tyler Hoechlin.
Original Music: Thomas Newman.

Road to Perdition er ikke noget mesterværk. Den har dog nogle væsentlige æstetiske styrker som musikken og cinematografien, der er uovertruffen og efter min mening løfter Road to Perdition op på et helt specielt stadium. Billederne er ikke nødvendigvis smukke, men dog stemningssættende og ideelle til den mørke og dramatiske historie, som dette er. Filmen ligner på dette punkt et mesterværk og kan godt få en til at undre sig over, at den ikke slog hårdere igennem. På mange punkter ville jeg elske at skulle få til opgave at analysere og fortolke denne film, for der er så mange detaljer og interessante elementer, man kan sætte sin finger på.

Desværre, så går den væsentligt ned på nogle meget vigtige punkt, og det er starten og slutningen. En fortælling som denne kan ikke bare sættes i gang og afsluttes, og det er derfor oplagt at gøre det til en rammefortælling. Men her går filmen så ned ved at tage udgangspunkt i Michael Sullivan Jr. (Tyler Hoechlin) og gøre ham til en slags fortæller, der åbner og lukker plottet med udgangspunkt i sin far. En ting var, at "This is our story..." lød ufattelig uoriginalt, men også det, at filmen synes alt for objektiv i sin skildring til, at det føles rigtigt, når det hele lukkes af med nogen afsluttende kommentarer fra Michael Sullivan Jr.. Der er simpelthen alt for store og for væsentlige dele af historien, man får fortalt, som han umuligt kan have nogen viden om. Måske jeg gør det til større sag, end det er, men netop fordi det går ud over både start og slutning, der som regel bærer en histories pointer eller på en eller anden måde sætter det i perspektiv, så synes jeg, filmen går temmelig meget ned på det. Der var fjeren i Forrest Gump langt at foretrække.

Trods dette er fortællingen både interessant og rørende. Som Politiken siger bag på coveret, så deler filmen med sin vægt på det dramatiske familiedrama tema med The Godfather. Det, der især er fokus på i denne historie, er forholdet mellem en fader og en søn, dels Michael Sullivan (Tom Hanks) og hans søn Michael Sullivan Jr. (Tyler Hoechlin), men også den store mafiakanon John Rooney (Paul Newman) og hans søn Connor Rooney (Connor Rooney). Det er to meget interessante forhold, der her dyrkes, og som en sideløbende historie, der lige løfter spændingen har vi så den excentriske lejemorder, Harlen Maguire (Jude Law i en af hans gode roller).

Det er alt i alt en rigtig god, om end en tragisk film. The Godfather, der på IMDb nu står som brugernes yndlingsfilm nr. 1, overgår den naturligvis langt i historie og fortællemåde, men de flester Godfather-fans vil nok også synes godt om denne. I øvrigt kan jeg tilføje, at Sam Mendes er aktuel med filmen, Jarhead, som jeg personligt godt kunne tænke mig at se...