22.1.06

Beverly Hills Cop (1984)

Beverly Hills Cop, 1984.
Instruktør: Martin Brest.
Medvirkende: Eddie Murphy (og nogle andre...)

En gammel og harmløs film om en Detroit-strømer (Murphy), der tager på ferie i Beverly Hills for at undersøge en sag (som han egentlig ikke er sat på). Der støder han så på de uskyldige og uplettede Beverly Hills-strømere, som gør alt efter bogen, hvilket man jo naturligvis ikke når nogen vegne med.

De første 20 minutter var kedelige. Filmen var alt for længe om at komme i gang. Det skal vist forestille at være en overraskelse, at han er strømer, da han i de første par minutter er undercover. Mærkelig lille finte, vi har jo set coveret. Den er ikke hamrende sjov, men Eddie Murphy er selvfølgelig charmerende. Vi holder jo næsten alle af at se på den lalleglade evigplaprende nigga - her kærlig ment, selv om det er et fy-fy ord.

En del af humoren var nok sjovere for 20 år siden. Let's face it, filmen er fra 1984, og vi befinder os i 2006, hvor der stilles helt andre krav til både action, humor og skuespil. Dengang kunne det måske imponere bare at se en masse biler blive smadret, som det sker i filmens begyndelse. I dag er vi så vant til biler, der bliver flade, at det ikke gør noget indtryk, og derfor virker introduktionen ikke som den icebreaker, den er ment til.

Historien og konceptet er udmærket, også i dag. Ideen om hvordan strømerne er så pussenussesøde og ordentlige i Beverly Hills i forhold til Detroit er sjov og værd at spille på. Vitserne er lidt for åbenlyse, du regner pointen ud, inden den kommer. På en måde er det lidt som at se Gøg og Gokke, som man også grinede af engang. Gokke fik måske en kage i hovedet eller Gøg faldt gennem et hul i jorden, og så grinede alle, og så knækkede filmstrimlen. Min lille pointe er, at humor ændrer sig med tiden, og derfor vil denne film ikke appellere til komediegængerne i dag, højst børnene. Hvorfor tror du ellers, Eddie Murphy kun laver børnefilm nu omstunder? Bare se Daddy Day Care, Pluto Nash og Dr. Dolittle 1 og 2. Svar: Fordi i dag synes stort set kun børn, at manden er sjov.

Så hvis du føler for lige at se Beverly Hills Cop (dansk titel: "Frækkere end politiet tillader"), så se den med naboens eller konens børn. Strippersekvensen tager de heller ikke stort skade af, men sig beep, hver gang du hører F-ordet.