27.1.06

Treasure Planet (2002)

Treasure Planet, 2002.
Instruktører: Ron Clements, John Musker.
Medvirkende: Joseph Gordon-Levitt, David Hyde Pierce, Martin Short.
Baseret på bog af Robert Louis Stevenson.

Her i eftermiddags besluttede jeg mig for at gense den sidste og efter min mening stærkt undervurderede tegnefilm fra Walt Disney Pictures. Filmen floppede, og den blev Disney's tegnestudiers endelige død. Det skyldes dog ikke, at filmen er dårlig eller noget i den stil, men den kom frem på et forkert tidspunkt. Efter Star Wars II, som havde været der få måneder inden, følte biografgængerne nok et mindre behov for actionfyldte rumeventyr, desuden skulle Treasure Planet hamle op med Harry Potter 2 og Lord of the Rings: The Two Towers. Og let's face it, tegnefilm har ikke haft succes siden The Prince of Egypt, fremtiden ligger i 3D-filmenes hænder.

Det ændrer dog ikke på, at Treasure Planet er en god og vellykket disneyfilm, der har lidt af det hele, og som kan ses af både børn og voksne. Pinligt nok, så er jeg ikke særlig familiær med klassikeren, som filmen er baseret på, men plottet, som denne film præsenterer det, tager jeg hatten af for. Ikke at der er noget nyt i, at der engang var en pirat, som gemte en skat, som man så kunne have lyst til at finde - den del af det er heller ikke det mest interessante ved historien. Det, der gør filmen interessant, er personerne og forholdene, der for en gangs skyld ikke er useriøse og overfladiske som i så mange andre tegnefilm. Selv skurken i historien har en ekstra dimension, hvilket må siges at være noget usædvanligt for en tegnefilm.

At filmen så er en pryd for øjet, at den er meget humoristisk, at den har nogle kreative actionsekvenser, og at lydsiden er helt i orden er naturligvis også medvirkende til, at filmen var en god oplevelse. Måske man hellere skulle have set den end Harry Potter 2 dengang i 2002, men det vidste man jo dårligt nok dengang. Forventningerne var da heller ikke store efter Atlantis, der var både kedelig, dybt uoriginal og uden et spor af følelse.

Dagens pointe på Dorland Film: Treasure Planet kan varmt anbefales.