26.2.06

House of Sand and Fog (2003)

House of Sand and Fog, 2003.
Instruktør: Vadim Perelman.
Medvirkende: Jennifer Connelly, Ben Kingsley, Ron Eldard.

House of Sand and Fog er en deprimerende affære, men på den gode måde. Hvor man ud fra trailers til filmen kan få det indtryk, at én person er god, en anden skurk, så er denne films helt store styrke, at den bevæger sig langt over det niveau. Kampen mellem det gode og det onde står ikke imellem os, men indeni os. At dømme ud fra Vadim Perelman's profil på IMDb er filmen hans debut, men efter min mening også på grænsen til at være et mesterværk. Den trækker os ind i forskellige verdner og viser os med mange kreative og kunstneriske virkemidler, at vi ikke er så forskellige, når det kommer ned til det basale, bl.a. at føle sig respekteret og at føle sig hjemme.

Jennifer Connelly spiller i denne film en kvinde, der fra filmens begyndelse ligger og skraber jorden i en dyb depression uden at se ud til at have styr på noget som helst. En fejl fra de lokale myndigheders side gør det naturligvis ikke lettere, da hendes hus lige pludselig sættes på tvangsauktion og sælges til en araber (Ben Kingsley), for hvem attitude og image betyder alt. Med en tilværelse som immigrant føler han sig trådt på, og han ønsker kun at få sin familie til at hænge sammen.

Tidligere her på Dorland Film har jeg anmeldt A Walk to Remember. Hvad angår følelsesmæssige film, så er den hermed overgået. House of Sand and Fog virker både mere realistisk og forsøger ikke at gøre detaljerne smukke for at smelte hjerterne, den viser en kold amerikansk virkelighed og åbner vores øjne for bagsiden af samfundsmedaljen. Det er muligvis den bedste film, jeg har set, mens dette projekt har været i gang. Og jeg skal ikke spolere det med flere fine ord, kun sige at jeg anbefaler denne til enhver, der ikke kun ser film for at blive underholdt, men også for at føle og lære.