15.8.06

Kommentar: Blog skifter udbyder.

Det er blevet tid for Dorland Film at skifte udbyder, så fremover vil anmeldelserne være at finde på:
Det har sine fordele, bl.a. vil hver film-anmeldelse få tags svarende til filmens genre. Det har naturligvis også visse komplikationer, f.eks. er der en masse links derinde, som viser tilbage til bloggen på blogger.com. Men på lang sigt er det nok det hele værd.

9.8.06

V for Vendetta (2005)

V for Vendetta, 2005.
Instruktør: James McTeigue.
Manuskriptforfattere: Andy og Larry Wachowski.
Medvirkende: Hugo Weaving, Stephen Fry, John Hurt.

We are told to remember the idea, not the man, because a man can fail. He can be caught, he can be killed and forgotten, but 400 years later, an idea can still change the world. I et futuristisk totalitært regime i England regerer en ond fascistisk kansler ved navn Adam Sutler. Der er ingen frihed, ingen tryghed og intet håb - indtil en mand ved navn V iført en Guy Hawkes-maske vækker håbet til live gennem en eksplosiv og verbal frihedskamp, der gennem hele filmen karakteriseres som terror. Men hvem er V? En ganske almindelig ung kvinde ved navn Evey involveres i hans foretagender og får øjnene op for de værdier og ideer, han står for, som for hendes eget vedkommende altid har været latente under frygten for at miste livet.

Der er intet realistisk at hente i denne fiktive politiske thriller. Ideen om at USA er gået til grunde, og at England er blevet fascistisk synes helt hen i vejret, men det er synd at lade dette komme i vejen for en rigtig god filmoplevelse, som V for Vendetta vitterligt er. Og selv om historien ikke virker som et troværdigt fremtidsscenario, så fungerer den helt perfekt på sine egne præmisser. Dens sammenblanding af aktuelle politiske emner, moderne superhelteflicks og den mørke side af thrillergenren er overvældende, mildest talt fantastisk.

Filmen var oprindelig sat til at have premiere d. 5. november sidste år, men blev udsat på grund af sidste sommers terrorbomber i Londons undergrund. For nogen mennesker har udsættelsen dog ikke været lang nok, da dens flirten med etiske emner, som er meget aktuelle, kan synes tvetydig og på nogle punkter træde folk over tæerne, især hvad angår synet på tortur. Det vidunderlige ved filmen er dog, at den netop ikke kommer med mange ensidige svar, men for det meste stiller en masse spørgsmål. Hvordan karakteriserer vi f.eks. terror? Filmen vender hele denne problematik på hovedet ved at gøre hovedpersonen til terrorist. Retfærdiggøres hans handlinger så af det totalitære regime? Hvor stor betydning har det, at han drives af hævn, og at han ikke kan skelne sit personlige agenda fra retfærdighed (justice)? V for Vendetta har en stribe af disse små finurligheder, der bidrager til tankevirksomheden og dermed underholdningen.

At Wachowski-brødrene, som skabte Matrix-universet, står bag, havde naturligvis en hel del at sige, da jeg valgte at købe denne DVD fra ny af. Der ses da også visse ligheder med The Matrix, dels har plottet visse ligheder, da også hovedpersonerne i The Matrix ansås for at være terrorister af et totalitært styre af en art. Derudover, så ses Hugo Weaving igen i en rolle, hvor han får lov at folde sig ud rent verbalt, hvilket er en sand fornøjelse at høre på, og der skal ikke være nogen tvivl om, at hans rolle har været krævende, selv om han gemmer sig bag en maske. Slåssekvenserne er også rigtig gode, dog mere elegante, og de fylder (heldigvis) ikke så meget, som de gjorde i Matrix-universet.

V for Vendetta er en rigtig god film, som alle på et tidspunkt bør se, og det skal ikke være i bidder på en PSP i en bus, det er den simpelthen for god til. Jeg vurderer den til 5 stjerner.

Princess of Thieves (2001)

Princess of Thieves, 2001.
Instruktør: Peter Hewitt.
Medvirkende: Malcolm McDowell, Keira Knightley, Stuart Wilson, Jonathan Hyde.

Sheriffen af Nottingham (McDowell) hader Robin Hood (Wilson). Robin Hood og Lady Marion har fået en datter. Robin har tjent i krig under ledelse af Richard Løvehjerte, som lider nederlag. Den onde Prins John vil gerne være konge. Det vil den retmæssige Prins Phillip umiddelbart ikke. Og Robin Hoods datter, Gwyn (Knightley), vil bare gerne være med, hvor det sker.

Princess of Thieves er intet mesterværk, nok lige det modsatte. Ens forventninger er heller ikke store, når man aldrig har hørt om den før og købte den til 25,- i Stereo Studio, fordi man så Keira Knightley på forsiden. Og hun er en køn pige, ingen tvivl om, at hun også var det, før hun blev berømt med Bend It Like Beckham og Pirates of the Carribean m.fl..

Hvad resten af filmen angår, så er det en temmelig kedelig tv-film. Masser af tom snak lige efter bogen, og meget få actionsekvenser, der ikke synes at imponere. De trivielle tricks med bue og pil gentages, som vi har set dem mange gange før, og romantikken mellem Phillip og Gwyn blomstrer og havde måske stjålet vores hjerter med en bedre dialog, en bedre mandlig skuespiller med mere mimik og menneskelighed og mere indlevelse fra begge parter. Det værste ved filmen er dog alle de ting, man griner af, fordi det ligner en parodi som det malede slot i baggrunden og gitteret, som bare tages af med bløde hænders snilde. Bevares, det er da sundt at grine.

Alt i alt, den kan få 1½ stjerne, for man bør ikke se den, men så igen, den har jo Keira Knightley.

6.8.06

The Pink Panther (2006)

The Pink Panther, 2006.
Instruktør: Shawn Levy.
Medvirkende: Steve Martin, Jean Reno, Kevin Kline, Beyoncé Knowles.

Stop browbeating her! Can't you see she is sexy? En berømt fransk fodboldtræner med en lækker kæreste (Knowles) bliver slået ihjel med en giftig pil, og hans ufatteligt værdifulde ring forsvinder fra hans finger. Hvem havde ønsket om at slå ham ihjel? Og hvem har ringen, der også kendes som Den Lyserøde Panter? Chief Inspector Dreyfus (Kline) ser dette som sin store chance for endelig at vinde den æresmedalje, han altid nomineres til, men aldrig har vundet. Han vil opklare sagen, men ikke i pressens lys til at begynde med. Til afledning bruger han Inspector Jacques Clouseau (Martin), som er lige så arrogant, som han er talentløs.

I disse dage laves mange remakes. Alt skal tilpasses amerikansk mainstream, det være sig japanske gysere eller film fra 70'erne, 80'erne, ja, sågar 90'erne. Den nye version af The Pink Panther udskældtes af mange, fordi Steve Martins nye fortolkning af Jacques Clouseau ikke synes at leve op til Peter Sellers' udgave. Da jeg ikke erindrer de første film, er jeg måske bedre stillet i denne sammenhæng. Min oplevelse af den nye udgave belastes ikke af minder om en evt. bedre version.

Og ser man The Pink Panther som en selvstændig film uden relation til noget andet, så er den skam ganske udmærket. Skuespillet er sjovt, flirten med det franske er morsom, og de mange gags, der forårsages af Clouseaus klodsethed virker efter hensigten. Der er mange sjove detaljer, som f.eks. da Clive Owen dukker op for en kort bemærkning i rollen som Agent 006. Beyoncé Knowles ser dejlig ud som altid og synger godt, men medvirker ikke særlig meget. Jean Reno demonstrerer igen, at han er et fremragende komisk talent.

Filmen var sjov og underholdende, i hvert fald til 3 stjerner.